Author Topic: Starter clicking before start  (Read 2857 times)

Axlman

  • Member
  • ***
  • Posts: 38
  • 1967 RS SS Convertible
    • View Profile
Starter clicking before start
« on: August 14, 2012, 05:40:45 AM »
Hello.
I have the 67 Camaro rs/ss convertible just about done and ready to roll.
But the engine shop that i had turned out to be a bit of a nightmare, ok to good on the engine build for both the 350 and the 425 Buick, but nasty on the install and set up side.
the starter clicks 20-50 times and then the click gets a weak sound then starts. happens just about every time but sometimes it starts fine for a while.
I though ground maybe but it seems ok.
Any ideas out there?

Thanks
Ken and Axl
1967 Camaro RS SS Convertible

69pace

  • Member
  • ***
  • Posts: 403
    • View Profile
    • TeamCamaro - Moderator
Re: Starter clicking before start
« Reply #1 on: August 14, 2012, 11:10:29 AM »
Check the Voltage Regulator, Battery cables, and connections at the junction block. Check the connections at the starter and check all engine to body grounds. Check the charge in the battery.
1969 Z-11 350/300 with 4 Speed
TeamCamaro - Moderator

Sauron327

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 905
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #2 on: August 14, 2012, 11:18:48 AM »
Not related to the obvious connection possiblilities, but did that engine shop install the starter brace that many decide in unnecessary? You should install one if they left it off.

Everett#2390

  • Member
  • ***
  • Posts: 81
  • ^Jake
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #3 on: August 14, 2012, 01:13:04 PM »
Good suggestions given and battery charge is the key.
So is the starter brace.
Also, cable gauge also, min 1 GA cable vice 4 GA.

It reads like the solenoid on top of the starter either needs replacement with an AC/Delco unit,
or the present one torn apart and the washer turned 90°and copper studs turned 180°, then reinstalled.
A flashlight is a case for dead batteries.

Axlman

  • Member
  • ***
  • Posts: 38
  • 1967 RS SS Convertible
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #4 on: August 14, 2012, 02:54:32 PM »
I will check the battery and cables.
I already changed the starter though with the same result.
Thanks for the suggestions and I will post what we find.

On another note, we had the car painted in the original Tahoe Turquoise, WOW, a very nice color.
I haven't seen many in this paint and it gets a lot of attention and questions. The wife was the one to be firm that it be repainted the original color and I am sure glad she did.
I have tried to post pictures but I cant get them to attach. Any ideasÉ

1967 Camaro RS SS Convertible

Axlman

  • Member
  • ***
  • Posts: 38
  • 1967 RS SS Convertible
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #5 on: August 14, 2012, 03:17:59 PM »
Before and after.
1967 Camaro RS SS Convertible

Stingr69

  • Member
  • ***
  • Posts: 457
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #6 on: August 14, 2012, 03:26:48 PM »
First check the battery condition and connections. If good, then look for a high resistance or splice in the purple wire to the "S" terminal to the starter solenoid.

You can check for high resistance in the electrical system by using a screwdriver to jump across the large 12V cable to the "S" Terminal on the starter. If it cranks while jumping the terminals but it will not crank with the key, then you have a high resistance in the circuit. The old school Ford relay mod is still the one I use. I use the relay to send 12V directly to the "S" terminal on the starter only.  The factory wiring and cables are not cut or modified in any way. You just run the factory purple wire to the "S" terminal on the Ford relay and make up a light guage 12V feed to one of the Ford heavy terminals and another light guage wire from the other heavy lug back to the starter "S" terminal. Never have an issue after that.  Makes hooking up a remote starter switch easy too. Nobody likes this mod but it does work.

-Mark.

BULLITT65

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1971
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #7 on: August 14, 2012, 08:50:04 PM »
One idea, not sure if this plays into it or not: I know on some small blocks the starter needs to be shim-ed. My friend had an issue with his starter turning slowly or not at all, and it was because it was binding against the flex plate. We shim-ed it up and didn't have any issues after that. Not sure if this is contributing to the problem you are having, but I want to make sure we are covering all the bases for you.
1969 garnet red Z/28 46k mile unrestored X77
Looking for 3192477 (front) spiral shocks 3192851 (rear) please
Looking for an original LOF soft ray windshield
Looking for original Delco side post negative battery cable part # 6297651AV

camaronut

  • Member
  • ***
  • Posts: 124
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #8 on: August 14, 2012, 11:08:12 PM »
I would do a continuity check of all the wires that go to the starter circuit.  It does sound like you have a low voltage condition......could be you have a grounding issue.  Check all the ground connections starting at the battery...if there is any paint keeping the ground to be "true", then a low voltage condition like your speaking of can happen.

Nice job on the car.....

 

69pace

  • Member
  • ***
  • Posts: 403
    • View Profile
    • TeamCamaro - Moderator
Re: Starter clicking before start
« Reply #9 on: August 15, 2012, 01:13:07 AM »
BTW I like the color.
1969 Z-11 350/300 with 4 Speed
TeamCamaro - Moderator

Axlman

  • Member
  • ***
  • Posts: 38
  • 1967 RS SS Convertible
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #10 on: August 15, 2012, 03:46:01 AM »
Thanks for the advice guys. The car is at the tire shop getting the brake conversion gone through and bled and a wheel alignment.
As soon as I get it back tomorrow I will go through the wiring and hopefully get the starter issue fixed.
I will get some better pictures with the rubber and new chrome on her as well.

A second issue with the car is that the new 15 x 8 rear tires.
The drivers side sits outside the wheel well, and the passenger side is inside.
anyone else see this before? It looks like the only fix would be to have the body off frame and reset.
Any thoughts?
1967 Camaro RS SS Convertible

BULLITT65

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1971
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #11 on: August 15, 2012, 04:14:43 AM »
Ok I am guessing you are actually running 15 x 8 wheels, but what size are the tires? how far do they sit inside and outside the wheel well?
1969 garnet red Z/28 46k mile unrestored X77
Looking for 3192477 (front) spiral shocks 3192851 (rear) please
Looking for an original LOF soft ray windshield
Looking for original Delco side post negative battery cable part # 6297651AV

Axlman

  • Member
  • ***
  • Posts: 38
  • 1967 RS SS Convertible
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #12 on: August 15, 2012, 04:25:47 AM »
235 70R15
they are about 1 1/2 inches out on the drivers side and look pretty good on the passenger side.
I can post a pic after I get it back.
1967 Camaro RS SS Convertible

Sauron327

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 905
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #13 on: August 15, 2012, 11:01:51 AM »
The car is at the tire shop getting the brake conversion gone through and bled and a wheel alignment.
A second issue with the car is that the new 15 x 8 rear tires.
The drivers side sits outside the wheel well, and the passenger side is inside.
anyone else see this before? It looks like the only fix would be to have the body off frame and reset.
Any thoughts?


What kind brake components? Make sure the '67 bump stops clear the calipers; the stops can contact the flex hose banjo if using '69 style calipers.

The back half of the car is unibody, separation of body and frame is not possible. The rear itself must be located properly.

JohnZ

  • CRG Member
  • *****
  • Posts: 4262
    • View Profile
Re: Starter clicking before start
« Reply #14 on: August 15, 2012, 03:00:44 PM »


A second issue with the car is that the new 15 x 8 rear tires.
The drivers side sits outside the wheel well, and the passenger side is inside.
anyone else see this before?

Do both rear wheels have the same backspacing?
'69 Z/28
Fathom Green
CRG