Author Topic: Temp sending unit plug  (Read 3649 times)

ChrisM

  • Member
  • ***
  • Posts: 51
    • View Profile
Temp sending unit plug
« on: March 08, 2010, 01:20:36 AM »
During the 1968 model year production, the themperature sending unit boss was plugged on a Z28 intake.   Does anyone know what the steel square drive plug looked like on a 3917610 Z28 intake?  Was it a female or male plug?  I have seen it both ways.  Does it depend on Los vs Nor build, or early vs late production?

fireZ

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 548
    • View Profile
Re: Temp sending unit plug
« Reply #1 on: March 08, 2010, 02:44:08 AM »
That is for the water-pump bypass hose. The temperature sending hole was on the other side of the oil fill pipe. Mine is a female plug like the one you are showing but to the other side
1968 Z28 LA Built
LIC # RPO Z28

ChrisM

  • Member
  • ***
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: Temp sending unit plug
« Reply #2 on: March 08, 2010, 03:29:09 AM »
ok then.  Water by-pass plug.  Thanks.  I was told it was the Temp boss.  I have it right on my set-up.  Anyway, ever seen a female plug?

1968RSZ28

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6188
    • View Profile
Re: Temp sending unit plug
« Reply #3 on: March 08, 2010, 05:15:54 AM »
It should look like this...

Paul

ChrisM

  • Member
  • ***
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: Temp sending unit plug
« Reply #4 on: March 08, 2010, 02:52:42 PM »
Thanks Paul.  Nice looking manifold.  I had it set-up for a guage at the head and the idiot light off the manifold.  The car is not an original Z.    Ever seen a female plug used, from the factory, in either boss?

ChrisM

  • Member
  • ***
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: Temp sending unit plug
« Reply #5 on: March 09, 2010, 01:35:49 AM »
Ever seen a male plug used, from the factory, in either boss?

1968RSZ28

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6188
    • View Profile
Re: Temp sending unit plug
« Reply #6 on: March 09, 2010, 01:58:34 AM »
Thanks Paul.  Ever seen a female plug used, from the factory, in either boss?

Yes, only in the boss on the top of the intake next to the thermostat housing.  I've never seen one in the boss shown in your first photo as that is where the pipe fitting for the coolant bypass hose would be placed.

Ever seen a male plug used, from the factory, in either boss?

No, not me.

Paul

 

anything